Zorgverzekering en mantelzorg

Van welke vergoedingen kunt u gebruik maken om de zorg voor uw naaste vol te houden en goed voor uzelf te blijven zorgen.

Basisverzekering

Ergotherapie

Een ergotherapeut kan helpen om problemen of beperkingen in huis weg te nemen door bijvoorbeeld tips, aanpassingen in huis of hulpmiddelen.

Psychologische hulp

Wanneer de zorg u teveel wordt kunt u klachten krijgen zoals stress of slapeloosheid.
Via de huisarts kunt u geholpen worden bij psychische klachten, bijvoorbeeld door gesprekken met de praktijkondersteuner of een verwijzing naar de psycholoog.

Aanvullende verzekering

Zorgverzekeraars kunnen in de aanvullende verzekering onderstaande vergoedingen opnemen.
Neem altijd telefonisch contact op met uw zorgverzekeraar om te beoordelen of u recht heeft op een vergoeding, welke voorwaarden er zijn en bij welke zorgverleners u terecht kunt.

Vervangende zorg

Vervangende mantelzorg betekent dat uw zorgtaken tijdelijk kunt overdragen om even los te komen van de zorg of als u tijdelijk uitvalt of zelf op vakantie wilt.

Zorghotel of mantelzorgarrangement

Een zorghotel biedt mogelijkheden voor mantelzorgers en zorgvragers voor tijdelijke opvang of om er  een paar dagen tussenuit te gaan. Met een mantelzorgarrangement kunt u een aantal dagen per jaar ontspannen en op adem komen, alleen of met degene waar u voor zorgt.

Cursussen

Als mantelzorger kunt u deelnemen aan cursussen over bijvoorbeeld het verzorgen van uw naaste, het leren aangeven wat uw grenzen zijn of mindfulness.

Op independer kunt u een overzicht vinden van de vergoedingen per zorgverzekeraar