Twee zussen in actie voor abonnees RSWP

Purmerend mei 30, 2020

De tweelingzussen Lydia en Vera zijn in oktober 2019 gestart als energiecoach. De energiecoaches zijn door de Woonbond getrainde vrijwilligers die inwoners van Purmerend kunnen adviseren over laagdrempelige energiebesparing in huis. Advies over bijvoorbeeld het vervangen van verlichting, plaatsen van tochtstrippen en meelezen met de eindafrekening van de energieleverancier.

Door de coronamaatregelen worden de huisbezoeken door de energiecoaches op dit moment niet uitgevoerd. Dat geldt ook voor andere vrijwilligers. Veel van het vrijwilligerswerk staat in de ‘corona-pauzestand’.

Telefonisch contacten onderhouden

Vrijwilligers van de RSWP ondersteunen mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken bijvoorbeeld door het doen van een klusje in en om huis of een vriendschappelijk bezoekje aan huis. Maar, zoals gezegd door de coronamatregelen liggen deze werkzaamheden nog grotendeels stil.            Wel worden er nog altijd boodschappen gedaan voor mensen die zelf de deur niet uit kunnen en geen hulp hebben om dit te doen. Daarnaast zijn alle abonnees van RSWP gebeld met de vraag hoe het gaat en of er behoefte is aan hulp of meer (telefonisch) contact. Lydia en Vera reageerden terstond positief op de vraag vanuit de RSWP om zich in te zetten voor het onderhouden van telefonische contacten. Zij vonden dat een mooie manier om een bijdrage te leveren in deze vervelende coronatijden.

Lydia en Vera werkten beide ruim 40 jaar met veel plezier in het basisonderwijs. Inmiddels zijn de zussen met pensioen en hebben ze naast het oppassen op de kleinkinderen ruimte om anderen te helpen. Het bellen van de abonnees geeft voldoening en is vaak gezellig. De gesprekken zijn zeer uiteenlopend, van een kort praatje dat het goed gaat en men zich nog goed redt tot gesprekken waar mooie en ontroerende verhalen naar voren komen.

Ook als vrijwilliger (energiecoach) aan de slag?

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van RSWP of een bezoek van een energiecoach? Neem dan contact op met het servicepunt van RSWP Purmerend op telefoonnummer: 0299 426 364.