Mantelzorg: Wonen

Zorgt u als mantelzorger voor uw vader, moeder of een ander familielid of vriend die niet bij u in de buurt woont? Dan overweegt u misschien dichter bij elkaar te gaan wonen.

Als u dichter bij elkaar wil gaan wonen, zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt bij elkaar in huis gaan wonen, op hetzelfde erf of bij elkaar in de buurt.

Woningaanpassingen

Is het nodig om aanpassingen te doen in de woning om mantelzorg goed mogelijk te maken?
U kunt dit natuurlijk zelf bekostigen, bijvoorbeeld door hiervoor de overwaarde van uw woning te gebruiken. In andere gevallen kunt u misschien een verfgoeding krijgen van uw gemeente of uw ziektekostenverzekeraar

Vergoedingen Wmo

Elke gemeente kan zelf bepalen welke aanpassingen worden vergoedt en wat de eigen bijdrage hiervoor is.
Om hiervoor in aanmerking te komen kunt u een aanvraag doen bij uw gemeente. In de meeste gevallen komt er iemand bij u langs om samen met u te kijken wat in uw situatie de beste oplossing is. Kijk hieronder bij uw gemeente hoe u een aanvraag kunt doen.
Edam-Volendam, Beemster, Purmerend, Wormerland, Zaanstad, Landsmeer, Alkmaar, Waterland, Oostzaan

Vergoeding woningaanpassing door zorgverzekeraar

Uw zorgverzekering vergoedt sommige hulpmiddelen of aanpassingen. Zoals technologische hulpmiddelen om lichten, ramen en deuren te bedienen. Ook wek- en waarschuwingsapparatuur, zoals een lichtflitsbel voor mensen met een auditieve beperking valt onder de zorgverzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.

Aangeboden in: