Samen vloggen en plezier maken. Iets voor u?

Purmerend augustus 18, 2018

Monique Spliet, consulent RSWP Purmerend, is enthousiast en heeft zin om op pad te gaan met ouderen (65-plussers) in Purmerend. Zij gaat samen met oudere mensen grote en kleine activiteiten bezoeken. Gewoon omdat het leuk is om er samen op uit te trekken. Iedereen van 65-plus kan meedoen aan dit project dat we BuurtBLIK noemen.

“Het is een bijzondere manier om samen op pad te gaan.” zegt Monique. “Het is een filmproject voor en door 65-plussers. De mensen die meedoen gaan op pad met een Ipad en microfoon en maken een film van (een deel van) de dag.Zo brengen zij allerlei activiteiten in Purmerend in beeld. Andere ouderen kunnen via deze films zien wat er allemaal te doen is en welke activiteit bij hen past. Zo willen wij de drempel om eropuit te gaan lager maken en eenzaamheid tegengaan.”

Eerste deelnemers

Op 11 september krijgen de eerste mensen een training ‘filmen met de Ipad’. Vier enthousiaste vrouwen hebben zich hiervoor aangemeld. Zij zingen samen in het koor Sing. Dirigent Agnes Kauffman is één van hen en vertelt waarom zij zich heeft aangemeld.

“Veel oudere mensen, die vinden het fijn om contact te hebben met anderen, maar weten niet goed hoe of durven niet. Daarom is dit zo’n goed idee. Zo kunnen mensen gemakkelijk in beweging komen. We hebben samen al wat activiteiten bedacht, zoals: een bezoek aan een leesgroep, eetgroep, praktische informatie over ontspanning van lichaam en geest. Het lijkt ons ontzettend leuk om ervoor te zorgen dat mensen gratis naar een concert kunnen. Dit zijn dingen die zo bij ons naar boven kamen borrelen. We beginnen gewoon.”

Ervaringsverhalen

Mirna Ligthart van studio Beeldrijk en Marieke Boon van Koningin Arthur begeleiden de mensen. Zij geven de film-training. Ook helpen zij zoeken naar leuke activiteiten. Zij hebben ervaring opgedaan in Haarlem met hetzelfde project.

“Marieke is sociaal-uitvinder en werkt veel met ouderen. Ik ben filmer.” meldt Mirna enthousiast. “Ik gebruik het filmen als middel om mensen met elkaar plezier te laten hebben. Hoe leuk is het om zelf te leren filmen, nieuwe mensen te ontmoeten en om samen de stad in te trekken. Samen hebben wij BuurtBLIK in Haarlem begeleidt.”

“Als je ouder wordt dan veranderd er van alles in je leven: mensen gaan met pensioen, verliezen partners, kinderen verlaten het huis, mobiliteit wordt minder. En dan? Hoe ga je hier mee om? Dat is een hele klus. Samen met WonenPlus en de gemeente bieden wij graag deze nieuwe activiteit aan om eenzaamheid tegen te gaan onder ouderen. Wij roepen mensen op om ons te komen versterken. Doe mee. Leer filmen. Ga samen met ons op zoek naar wat mensen in Purmerend bezighoudt. Waar zou jezelf meer van willen weten? Dan gaan we daar naartoe en maken er een film van.”

“Het levert leuke en nuttige filmpjes op met ervaringsverhalen. Hiermee informeren en enthousiasmeren wij anderen om ook mee te doen. Ik weet zeker dat mensen hier blij en gelukkig van worden, net zoals wij.” aldus Mirna.

Aanmelden en informatie

Zowel deelnemers als organisatoren van activiteiten kunnen zich aanmelden bij Monique van Spliet van WonenPlus. Dit kan op maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 0299 426 364. De jeu de boules vereniging heeft zich al aangemeld. Meer weten? Kijk dan eens op www.buurtblikpurmerend.nl en bezoek de Facebookpagina Buurtblik Purmerend.

(bron: gemeente Purmerend)