Inwonen en mantelzorg

Als uw naaste bij u intrekt of u bij uw naaste, dan is er sprake van inwoning. U gaat dan samen een huishouding vormen. Dit kan in een zowel koop- als huurwoningen. Het voeren van een gezamenlijk huishouden kan financiële gevolgen hebben.

Huurwoning

Bij huurwoningen is geen toestemming van de verhuurder nodig. De woning moet wel geschikt zijn. Als bijvoorbeeld sprake is van een éénpersoonswoning, mag het niet.

Tip: Vraag medehuurderschap aan

Het is verstandig om medehuurderschap aan te vragen. Overkomt de huurder iets dan heeft de achterblijver geen huurrechten en moet deze verhuizen. Medehuurderschap wordt meestal pas toegestaan nadat u twee jaar een zgn. ‘duurzaam gemeenschappelijk huishouden’ vormt. Informeer bij de verhuurder of het mogelijk is medehuurder te worden voordat jullie gaan inwonen.

Verhuurders in de regio

Edam en Zeevang – Wooncompagnie
Volendam – De Vooruitgang
Purmerend – Wooncompagnie, Rochdale, Intermaris
Waterland – Wooncompagnie
Landsmeer – Wooncompagnie, Rochdale
Beemster – Wooncompagnie
Alkmaar- Habion, Mooiland, Stichting Kennemer Wonen, Stichting Woonwaard Noord-kennermerland, Van Alckmaer voor Wonen, Ymere
Zaanstad – Stichting Zaandams Volkshuisvesting, Parteon
Oostzaan – Wooncompagnie, Woningbouwvereniging Oostzaanse Volkshuisvesting
Wormerland – WormerWonen

Lees meer over het aanvragen van medehuurderschap op juridischloket.nl

Koopwoning

Bij een koopwoning moet de hypotheekverstrekker soms toestemming geven. Informeer daarom bij uw bank naar de regels. Het is namelijk belangrijk om goede afspraken te maken met elkaar. Bijvoorbeeld over de verdeling van kosten en over wat er gebeurt als de situatie verandert en een van beiden in de woning achterblijft.

Ook kunt u overwegen om samen eigenaar te worden van het huis. U stelt dan een samenlevingscontract of huurovereenkomst op.