Even voorstellen

Waterland juli 17, 2018

Caroline de Graaf, nieuwe consulent RSWP (WonenPlus): Niemand kan het helemaal alleen! Enthousiast vertelt Caroline waarom het werk van WonenPlus zo belangrijk is: de overheid wil dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijft wonen. Dat is een mooi streven, maar iedereen wil wél plezierig op een zelfstandige wijze wonen. Omdat iedereen wel eens een steuntje in de rug nodig heeft, is daarom een goed netwerk van belang. Om elkaar te helpen. Dat gaat vaak goed, maar helaas lukt dat niet altijd. En dan kunt u bij WonenPlus terecht.

Vrijwilligerswerk voor ieder wat wils

Onze vrijwilligers kunnen ondersteuning bieden op verschillende vlakken en worden begeleid door de consulenten van WonenPlus. Bij ondersteuning kun je denken aan: wandelen, hulp bij administratie, een boodschappendienst, de chauffeursdienst, het doen van een gezamenlijke activiteit, hulp met computer, tuin- en huishoudelijke klusjes of deelname aan een gezamenlijke eettafel.

Ook de mantelzorg mag hulp vragen

De ondersteuning mag aangevraagd worden door én voor ouderen, chronisch zieken, of mensen met enige beperking. Degene die al sinds tijd en wijle ondersteuning biedt: de mantelzorger, mag dit ook aanvragen. Vaak is hun ondersteuning vanzelfsprekend. Je helpt je naaste met liefde en aandacht. Door de signalen die wij de afgelopen paar jaar krijgen, merken wij dat de mantelzorgers meer en meer overbelast raken. Stel dat je al een tijdje voor je ouders de boodschappen doet, maar je moeder kan de deur niet meer uit om te wandelen. Je hebt een gezin, kleine kinderen, je huishouden, je werkt en bemerkt dat je als mantelzorger zelf overbelast raakt en meer tijd met je kinderen wilt doorbrengen. Ook dan mag jij bij ons een hulpvraag uitzetten: een wandelmaatje bijvoorbeeld. Maar verzorger vindt het ook fijn als de weekboodschappen worden gedaan of de tuin voor zijn ouders. Door aan de ene kant de mantelzorger te ontlasten met hulp van onze vrijwilligers, kan deze meer aandacht aan zijn of haar ouders of kind besteden.

Jonge mantelzorgers in beeld

Helaas bemerken wij alsnog dat veel mantelzorger toch overbelast raken daar er te laat aan de bel wordt getrokken. Steeds meer jongeren raken ook overbelast door de zorg voor hun ouders, of door extra ondersteuning in huis bij ziekte van een broer of zus. Er is veel meer aandacht nodig voor deze kinderen. Daarom organiseren wij nu in opdracht van de Gemeente Waterland lessen hierover op scholen voor groepen 8 en  de leerkrachten te informeren.

Eenzaamheid

Ook organiseren wij binnen de Gemeente Waterland meerdere bijeenkomsten om aandacht te vragen over problematiek rondom eenzaamheid. Wij hopen zo op meer begrip en ook problemen rondom eenzaamheid en mantelzorg op tijd te signaleren en vervolgens daarna de juiste ondersteuning te bieden.

Niemand kan het helemaal alleen

We belanden allemaal wel eens in een fase waarin je er moet zijn voor elkaar. Iedereen moet op zijn of haar manier kunnen meedoen en bijdragen aan de maatschappij. WonenPlus helpt daarbij! Neem contact op met het servicepunt van RSWP Waterland voor ons dienstenaanbod en vrijwilligersvacatures.