Column: Zomaar een dag bij WonenPlus

Waterland november 20, 2018

In gemeente Waterland is RSWP (WonenPlus) als professionele vrijwilligers- organisatie op diverse gebieden actief. Van boodschappen doen tot praktische klusjes in huis. Als consulente RSWP Waterland start ik met de vrijwilligers van het servicepunt. De verhalen van het weekend worden verteld en ook over een van de abonnees die plots in het ziekenhuis terecht is gekomen.

Daarna ga ik naar een nieuwe abonnee. Hij heeft jarenlang zijn ernstig zieke echtgenote verzorgd. Het valt hem nog zichtbaar zwaar. Ondanks alle goede hulp en ondersteuning van familie en vrienden, zou hij het fijn vinden om zo af en toe een onafhankelijk luisterend oor te hebben. Hij zou ook graag wel weer voorzichtig iets gaan ondernemen, maar weet eenvoudigweg niet hoe en waar te beginnen. We spreken af dat ik ga kijken of een van onze vrijwilligsters van de huisbezoeken hem een beetje op weg kan helpen. En wie weet is het een goed idee om eens gezamenlijk een kijkje te nemen bij de open eettafel? Indien nodig hebben we ook nog wel een andere vrijwilliger die hem daar naar toe kan vervoeren. Ik complimenteer meneer B. hoe goed hij het doet en ontroerd neemt hij afscheid. Later belt hij mij nog eens en geeft aan hoe blij hij is geweest met ons gesprek.

RSWP Waterland kan door haar vrijwilligers ondersteuning bieden op het gebied van praktische klusjes, hulp bij de administratie, boodschappen, vervoer, tuinonderhoud, mantelzorg en respijtzorg. Ook hebben we leuke vacatures op ons servicepunt, ook in de middag. Je kunt je tijd helemaal zelf indelen als vrijwilliger, dus ook buiten kantoortijden. Uiteraard kun je op vakantie wanneer jou dat uitkomt, en ook weleens even een periode niet ingezet worden.

De inwoners van Waterland en wij zijn blij met iedere glimlach, luisterend oor en handige handjes! Dankzij onze enthousiaste en gedreven vrijwilligers lukt het ons om bijna iedere vraag te vervullen!

Ingrid Grasboer, consulent RSWP
Deze column is in week 46 - 2018 geplaatst in het Waterlands Weekblad