Column: Zomaar een dag bij WonenPlus

Waterland november 7, 2018

In gemeente Waterland is RSWP (WonenPlus) als professionele vrijwilligers- organisatie op diverse gebieden actief. Van boodschappen doen tot praktische klusjes in huis. Als consulente RSWP Waterland geniet ik van de veelzijdige werkzaamheden. Dit begint al bij binnenkomst op ons servicepunt. Servicepuntmedewerker S. heeft de koffie klaar staan en vertelt mij over een spannend onderzoek dat zij heeft bij de specialist. Haar collega geeft aan dat zij ook iets dergelijks iets heeft meegemaakt en stelt S. gerust. Ondertussen komt het eerste telefoontje binnen van een abonnee die haar wekelijkse boodschappen bestelt via onze boodschappenservice.

Wekelijks levert onze chauffeur diverse pakketten af en vertelt mij voorafgaande hieraan, zijn bevindingen. Hij vertelt over de boeiende ontmoetingen met een mevrouw op Marken en over het blije echtpaar uit Monnickendam toen hij voor de Kerst de zware spullen bij hen thuis kwam afleveren!

De vrijwilligers van het servicepunt helpen ondertussen de mensen die aan de balie komen of telefonisch contact opnemen. Zij geven de juiste informatie of koppelen een vrijwilliger aan een abonnee of mantelzorger. Zo belt meneer J. ons op met de vraag of iemand hem naar het hoorcentrum kan vervoeren in Volendam. “Kan daar goed geparkeerd worden?” vraagt de vrijwilligster. Meneer lacht en zegt: “ja hoor, normaal wel, alleen die alleraardigste vrijwilligster die mij de vorige keer bracht had het niet zo makkelijk, het was kermis in Volendam!”

In de middag heb ik een afspraak staan met vrijwilliger M. die ondertussen de Nederlandse taal goed beheerst. Wat fijn dat ook hij zich gaat inzetten om de voortuin van mevrouw B. winterklaar te maken! Electra ligt hem eigenlijk beter dan tuinen. Zij wil hem best leren hoe het moet, dat onkruid verwijderen en vindt het geen probleem dat hij soms nog niet alles helemaal begrijpt. De koffie staat overmorgen voor hem klaar!

Dankzij onze enthousiaste en gedreven vrijwilligers lukt het ons om bijna iedere vraag te vervullen!

Ingrid Grasboer, consulent RSWP
Deze column is eerder geplaatst in Waterland Weekblad