COLUMN: “Mantelzorg vinden wij niet gewoon!”

COLUMN: “Mantelzorg vinden wij niet gewoon!” oktober 29, 2019

Mantelzorg: Dat vinden wij niet gewoon, dat vinden wij heel bijzonder!

U heeft het waarschijnlijk al gezien bij Omroep Pim en gelezen in allerlei lokale kranten. Wij vinden: mantelzorg verlenen, dat is heel bijzonder!

RSWP geeft namens gemeente Waterland mantelzorgondersteuning aan mantelzorgers. Dat doen wij in allerlei vormen zoals huisbezoeken, uitleg over wet- en regelgeving, organisatie van bijeenkomsten, het verstrekken van praktische hulp, doorverwijzen naar de juiste instanties en door het hebben van een luisterend oor. Als consulenten van RSWP denken wij graag met mantelzorgers mee. Toch merken wij vaak dat men zich geen mantelzorger voelt of zich realiseert dat men mantelzorger is. De realiteit is dat iedereen die een kwetsbare naaste die chronisch ziek is langdurig ondersteunt of verzorgt, een mantelzorger is.

Dat doe je toch gewoon?
Dat is vaak wat wij te horen krijgen. Maar zo gewoon is dat niet. In een tijd waarin we werken, zorgen voor kinderen en een gezin en ook nog ergens een uurtje vrije tijd moeten hebben voor onszelf, kan mantelzorg intensief zijn. Zo intensief dat mantelzorgers zichzelf voorbij kunnen lopen en overbelast raken. Of niet meer weten hoe ze de zorg moeten verlenen in combinatie met werk en gezin. Daar stapt RSWP in met vrijwilligers om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen. Daarom is het belangrijk dat u zich bij ons meldt. Wij denken graag met u mee!

Dag van de mantelzorg
Deze maand organiseren wij de Dag van de Mantelzorg. Alle mantelzorgers die bij ons zijn geregistreerd, zijn uitgenodigd door gemeente Waterland voor een High Tea op 8 november en kunnen met
ons, wethouder T. van Nieuwkerk en elkaar in gesprek. Iedere mantelzorger heeft persoonlijk een uitnodiging gekregen. Om voor deze dag extra aandacht te vragen, zijn wij samen met Kernpraktijken Ooster EE een crowfundingsactie gestart om alle mantelzorgers nog eens extra in het zonnetje te zetten. De actie is geslaagd en alle mantelzorgers ontvangen rond 8 november thuis of in de Bolder een extra attentie.

Wij zijn trots op onze mantelzorgers en zetten ze graag in het zonnetje!