Column: Door de bomen het bos niet meer zien

Purmerend november 26, 2018

Iedere maand verzorgt een vrijwilliger een column in Purmerend op Zondag. Op deze manier wordt een beeld gegeven van het afwisselende werk van een vrijwilliger bij RSWP. Deze maand een vrijwilliger die helpt met opruimen om de RSWP-abonnee weer overzicht te laten krijgen in het huishouden.

Uit het leven van een vrijwilliger

DOOR DE BOMEN HET BOS WEER ZIEN

Als vrijwilliger ben ik gevraagd om bij een abonnee van WonenPlus Purmerend te helpen met opruimen om de abonnee weer overzicht te laten krijgen in het huishouden.

Mevrouw zat thuis met een burn-out, waardoor zij geen energie meer had om haar huishouden op orde te krijgen. Zij was het overzicht van haar huishouden volledig kwijt.

Overal stonden dozen en mevrouw wist niet waar ze moest beginnen met opruimen. Zij wilde graag het overzicht terug, maar ook het zelfvertrouwen en de kracht om zelf de zaken weer op orde te krijgen en te houden. Ook had mevrouw weinig mensen om op terug te vallen en vond het moeilijk om hulp te vragen. Verder voelde mevrouw een druk om op te ruimen, omdat zij in de loop van het jaar een vriendin uit het buitenland op bezoek zou krijgen die ook zou blijven slapen. Daar was nu geen ruimte voor.

Ik heb samen met mevrouw een opruimplan gemaakt en afgesproken iedere week langs te gaan. In eerste instantie ruimde ik samen met mevrouw op, maar langzamerhand deed zij het alleen. Ik zag in het begin al dat dit niet in en paar weken geregeld was en heb daar ook voldoende tijd voor uit getrokken. We zijn nu een jaar verder en mevrouw heeft weer overzicht in haar huishouden. Ook weet zij nu waar zij hulp kan vragen en doet dat ook. En het doel wat zij had om haar huis op te ruimen zodat haar vriendin kon blijven slapen, is gelukt!

RSWP is een professionele vrijwilligersorganisatie en zet zich onder andere in voor jonge mantelzorgers door middel van informatie, advies, doorverwijzing of praktische ondersteuning. Meer informatie vragen? Neem dan contact op met servicepuntpurmerend@rswp.nl

 Dit artikel is op 25 november 2018 verschenen in Purmerend op Zondag